CaPPS Program

“Career Paths in the Physical Sciences” CaPPS


Friday, November 2, 2012



8:00-8:25 Breakfast and registration

8:25 Opening Remarks - Dr. Dan McCarthy (Dean of College of Science and Technology)

8:30-8:45 (15 minutes): Speaker Dr. Gerard Blanchard

Outline employment areas/pay scales/employment numbers in the physical sciences:

a. Industry

b. Academia

c. Government

 

8:45-9:30 (45 minutes): Moderator Dr. Gerard Blanchard

Panelists Ms. Sharon Vercellotti (chemistry, owner of V-LABS, Inc.), Dr. Jeff Ortego (physics, mechanical engineer, DSC Dredge), Dr. Gillian Eggleston (chemistry, lead scientist at USDA), Dr. Larry Maddox (physics, software engineer, Northrop Grumman Corporation), Mr. Andre Barrios (engineer, project manager - Shell Corporation)

Panel of industrial/governmental chemists to talk about

a. Their background

b. Their jobs

c. Recommendations to students about things to study to prepare them for work in industry/government

 

9:30-9:45 break (15 minutes)

 

9:45-10:30 (45 minutes): Moderator Dr. Thomas Sommerfeld

Panelists Dr. Dorel Moldovan (physics, Louisiana State University)

Dr. Jayne Garno (chemistry, Louisiana State University)

Mr. Michael Felix Drenski (physics, Tulane University)

Dr. Martin Bakker (chemistry, University of Alabama)

 

Panel of professors to talk about

a. Their background

b. What is involved in their job

c. What do you do to get a job in academia

 

10:30-10:45 break (15 minutes)

 

10:45-11:00 (15 minutes): Speaker Dr. Bill Parkinson

a. What is graduate school (masters, Ph.D.)

b. Who pays for graduate school (T.A., R.A., grants, funding opportunities)

c. What is a post doc

 

11:00-11:45 (45 minutes): Moderator Dr. Bill Parkinson

Panelists graduate students

LSU (Lauren Englade-Franklin, chemistry)

Tulane (Cooper Battle, chemistry)

Tulane (Colin McFaul, physics)

 

The panel of graduate students to talk about

a. Their background

b. Their experiences apply to grad school

c. Their experiences in grad school

d. Their future plans

 

11:45-12:30 Lunch

Booths for grad schools, businesses, Chemistry Club, SPS< Chemistry and Physics Department and more.


12:30 - 1:30 Tours of Campus and Pursley Hall

 

1:30 - 2:15 Chemistry and Physics Demonstrations (Pursley Hall, PH 211)

 

Online registration at http://bit.ly/selu_capps



CONTACT USCAMPUS MAPDIRECTORIES |  GIVING  | MOODLELEONETWEBMAIL